Amics Ciències Naturals

Amics Matemàtiques

Any darwin 2009

A. I. de la Química 2011

LA DIABETIS

05 de novembre 2009



Per preparar la jornada de dissabte al Cosmocaixa, refresquem algunes idees sobre la diabetis que vam treballar l'any passat. Estaria bé que us informéssiu una mica sobre aquesta malaltia per tal d'aprofitar al màxim la trobada científica.



La
diabetis (diabetis mellitus) és una malaltia crònica i, per ara, incurable. És deguda a l'escassetat o la manca d'insulina per part del pàncrees, fet que impedeix a l'organisme absorbir adequadament el sucre (glucosa) de la sang i fer-lo servir com a font d'energia, cosa que fa que es mantingui a la sang en quantitats superiors a les normals (la glucosa no va els seus magatzems: fetge i múscul).
Aquesta situació amb el temps causa malalties de cor, ceguesa, insuficiència renal, etc.
Recordeu que el pàncrees és una glàndula mixta: per una banda té capacitat exocrina perquè forma el suc pancreàtic i per altra banda té capacitat endocrina perquè sintetitza hormones com la insulina i el glucagó (hormones que s'encarreguen del metabolisme glucídic de l'organisme).
Els illots de Langerhans o també anomenats cèl.lules beta del pàncrees són els encarregats de la secreció d'insulina. Les persones que pateixen diabetis és perquè no tenen aquests illots o perquè els que tenen no secreten prou insulina.

Hi ha diversos tipus de diabetis. Les més comunes són:

-La
diabetis de tipus I, també anomenada diabetis insulinodependent. Sol afectar a nens i joves i la seva causa principal és la genètica.

-La
diabetis de tipus II, també anomenada diabetis no insulinodependent. Sol afectar a persones adultes i la provoquen els hàbits de vida no saludable com una dieta desequilibrada i rica en greixos, la falta d'exercici físic, entre d'altres.

-La
diabetis gestacional. La pateixen només les dones en períodes d'embaràs. S'eradica un cop finalitzen els mesos de gestació.

A continuació us deixo alguns links i un vídeo on podreu trobar informació sobre aquesta malaltia.


Espero que la jornada de dissabte sigui interessant per a vosaltres i que ens ho passem bé aprenent coses noves. A veure quants científics surten en aquesta promoció!!!

Marta


3 comentarios:

qiluu ha dit...

martaaaa araa faltaaa less fotooss! jajajajajaja
q noo em sorrrtiittt perr la teleeee!! ens haa timaatt! y jo e passar la vergonya per res! jajajajja

8/11/09 4:55 p. m.
BlogMaarinaa ha dit...

MARTAAAAAAAAA!!!
me lo pase muy biennn el sabado jajajaj!

un besooooooo :)

8/11/09 6:32 p. m.
saraa ha dit...

holaa! aix yo mirando las noticias a todas horas aver si saliamos y solo he visto un pequeño reportaje en tv3 q salia el bernat soria... pero nada de nosotros!pos vaya... jajaj bueno pero nos lo pasamos muu bien! :)
quiero ver las fotoos!:P
un besoo!

8/11/09 6:35 p. m.