Amics Ciències Naturals

Amics Matemàtiques

Any darwin 2009

A. I. de la Química 2011

PROJECTE GENOMA HUMÀ

30 de novembre 2009



A continuació us deixo uns enllaços per documentar-vos sobre el Projecte Genoma Humà i l'epigenètica.
Us proposo que feu de periodistes científics i busqueu un titular per a cada vídeo i elaboreu un abstrac del seu contingut. Aquesta activitat l'haureu d'entregar el dia 14 de desembre.

Bona feina!





EXTRACCIÓ DE LA MOLÈCULA D'ADN

13 de novembre 2009



L'extracció d'ADN amb productes de la vida quotidiana és un experiment relativament senzill i molt utilitzat com a pràctica de biologia molecular. Pensar que un feix de petits filets fràgils i prims d'aquesta molècula són els que decideixen el nostre color d'ulls, color i forma del nostre cabell, la nostra forma de la barbeta, dels llavis o de les orelles... és força increïble!


El dimarts farem una pràctica al laboratori per extreure ADN de dos tipus de teixits: animal i vegetal. Com a teixit animal farem servir
fetge de pollastre i com a teixit vegetal espinacs, plàtan o ceba. Recordeu que us heu d'organitzar en grups de 4 per tal de poder fer la pràctica.

A continuació us facilito una llista del material que necessitareu per grup:
  • Un fetge de pollastre
  • 100g d'espinacs o un plàtan o una ceba
  • Alcohol de 96º
  • NaCl (sal comuna)
  • Sabó rentavaixelles (tipus Mistol o altres marques)
  • Tros gran de roba de cotó (no escatimeu amb el tros de roba)
  • Un drap
Us deixo un link amb informació sobre extracció d'ADN perquè la pogueu llegir abans del dimarts.

FOTOS JORNADA COSMOCAIXA

08 de novembre 2009

Hola a tots i totes!!!

Us deixo les fotos del passat dissabte a Cosmocaixa. Espero que resultés del vostre interès.

Marta


LA DIABETIS

05 de novembre 2009



Per preparar la jornada de dissabte al Cosmocaixa, refresquem algunes idees sobre la diabetis que vam treballar l'any passat. Estaria bé que us informéssiu una mica sobre aquesta malaltia per tal d'aprofitar al màxim la trobada científica.



La
diabetis (diabetis mellitus) és una malaltia crònica i, per ara, incurable. És deguda a l'escassetat o la manca d'insulina per part del pàncrees, fet que impedeix a l'organisme absorbir adequadament el sucre (glucosa) de la sang i fer-lo servir com a font d'energia, cosa que fa que es mantingui a la sang en quantitats superiors a les normals (la glucosa no va els seus magatzems: fetge i múscul).
Aquesta situació amb el temps causa malalties de cor, ceguesa, insuficiència renal, etc.
Recordeu que el pàncrees és una glàndula mixta: per una banda té capacitat exocrina perquè forma el suc pancreàtic i per altra banda té capacitat endocrina perquè sintetitza hormones com la insulina i el glucagó (hormones que s'encarreguen del metabolisme glucídic de l'organisme).
Els illots de Langerhans o també anomenats cèl.lules beta del pàncrees són els encarregats de la secreció d'insulina. Les persones que pateixen diabetis és perquè no tenen aquests illots o perquè els que tenen no secreten prou insulina.

Hi ha diversos tipus de diabetis. Les més comunes són:

-La
diabetis de tipus I, també anomenada diabetis insulinodependent. Sol afectar a nens i joves i la seva causa principal és la genètica.

-La
diabetis de tipus II, també anomenada diabetis no insulinodependent. Sol afectar a persones adultes i la provoquen els hàbits de vida no saludable com una dieta desequilibrada i rica en greixos, la falta d'exercici físic, entre d'altres.

-La
diabetis gestacional. La pateixen només les dones en períodes d'embaràs. S'eradica un cop finalitzen els mesos de gestació.

A continuació us deixo alguns links i un vídeo on podreu trobar informació sobre aquesta malaltia.


Espero que la jornada de dissabte sigui interessant per a vosaltres i que ens ho passem bé aprenent coses noves. A veure quants científics surten en aquesta promoció!!!

Marta


ENLLAÇ QUÍMIC

03 de novembre 2009


Us deixo una presentació de diapositives amb conceptes treballats a classe i conceptes que treballarem en properes classes en relació a l'enllaç químic i les seves propietats. Hi haurà algunes diapositives que pot ser no enteneu encara perquè són conceptes d'ampliació, però n'hi ha d'altres que us serviran per repassar la teoria explicada a classe.

Li podeu donar un cop d'ull i el dijous seguirem treballant el tema.
Si algú té interès pot visualitzar els vídeos penjats sobre l'enllaç iònic i l'enllaç covalent al site
Amics de les Ciències Naturals.


ANÀLISI CIENTÍFICA D'UN CARITIP HUMÀ

02 de novembre 2009

Hola a tots i totes!

Us penjo les respostes de l'anàlisi científica a l'apartat d'arxius de biologia 4t d'ESO (site Amics de les Ciències Naturals).

Us deixo un parell de webs força interessants sobre la mitosi i la meiosi.


Estudieu molt i a per nota!!!!


Marta